MUBORAK GAZNI QAYTA ISHLASH KORXONASINING BIOLOGIC XILMA-XILLIKGA TA’SIRINI BAHOLASH VA MUHOFAZA QILISH CHORA-TADBIRLARI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ushbu tezisda Qashqadaryo viloyatida joylashgan Muborak gazni qayta ishlash korxonasining atrof-muhitga, xususan, hududning biologik xilma-xilligiga ko‘rsatadigan ta’siri ilmiy asosda tahlil qilingan. Tadqiqot jarayonida korxona faoliyati natijasida yuzaga keladigan antropogen omillarning mahalliy flora va fauna holatiga ta’siri baholanib, biologik xilma-xillik ko‘rsatkichlarining o‘zgarish dinamikasi aniqlangan. Ekologik monitoring, bioindikatsiya va geografik axborot tizimlari asosida olingan natijalar sanoat hududlariga yaqin joylarda biologik xilma-xillikning pasayish tendensiyasini ko‘rsatdi. Shuningdek, mavjud ekologik muhofaza chora-tadbirlarining samaradorligi tahlil qilinib, biologik xilma-xillikni saqlash va antropogen bosimni kamaytirishga qaratilgan ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqildi. Tadqiqot natijalari sanoat korxonalarida ekologik xavfsizlikni ta’minlash va barqaror rivojlanish tamoyillarini joriy etishda muhim ahamiyat kasb etadi.