MULKDORLIK FAOLIYATINI TARTIBGA SOLISH, IQTISODIY TIZIM TRANSFORMATSIYASI VA TADBIRKORLIKNING INSTITUTSIONAL OMILLARI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
“Mulkdorlik va tadbirkorlik faoliyati jamiyat aʼzolarining shaxsiy ishlab chiqarishga yoʻnaltirilgan, oʻz tavakkalchiligi va mulkiy javobgarligini oʻz zimmasiga oladigan oʻz-oʻzini taʼminlaydigan iqtisodiy faoliyatidir”[1]. Mulkdorlik va tadbirkorlik faoliyati? nima uchun? va kim uchun? ishlab chiqarish, isteʼmolchilar huquqlarini himoya qilish toʻgʻrisidagi qonunlarni qabul qilish, cheklangan resurslardan foydalanishning yanada barqaror yoʻllarini topish, arzon va sifatli mahsulot ishlab chiqarish, yangi xizmat koʻrsatish usullarini topish, samarali sotish, isteʼmolchilar ehtiyojlarini oʻrganish va hokazolar bilan bevosita bogʻliq.Umuman, tadbirkor boʻlmoqchi boʻlgan odamlarning bu faoliyat bilan shugʻullanishiga bir qancha sabablar bor: pul topish, davlat farovonligiga hissa qoʻshish, oʻz biznesida “Imperiya” yaratish, erkin boʻlish sababi nima boʻlishidan qatʼi nazar, asosiy narsa farq bu borada ish qilishdir.