BOLALARDA TISH RIVOJLANISHIDAGI GENETIK OMILLAR. (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Bolalarda tish rivojlanishi murakkab jarayon bo‘lib, unda atrof-muhit va genetik omillar muhim rol o‘ynaydi. Genetik omillar tish soni, shakli, o‘lchami, chiqish vaqti hamda emal sifatini belgilashda asosiy ahamiyatga ega. MSX1, PAX9 va AMELX kabi genlardagi mutatsiyalar tug‘ma tish yetishmovchiligi, emal gipoplaziyasi va boshqa rivojlanish anomaliyalariga sabab bo‘lishi mumkin. So‘nggi tadqiqotlar ushbu genetik omillarni o‘rganish orqali erta tashxis, individual profilaktika strategiyalari va maqsadli stomatologik aralashuvlarni ishlab chiqish muhimligini ko‘rsatmoqda [1, 2]. Genetik bilimlarni klinik amaliyotga integratsiya qilish bolalar orasida tish deformatsiyalari xavfini kamaytirishga va og‘iz salomatligini yaxshilashga yordam beradi [3, 4].