ONTOGENEZ JARAYONINING BIOLOGIK VA TIBBIY AHAMIYATI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ontogenez - organizmning individual rivojlanish jarayoni bo‘lib, urug‘lanishdan boshlab umrining oxirigacha davom etadi. Ushbu jarayon davomida organizmning shakllanishi, o‘sishi, yetilishi va qarish bosqichlari kuzatiladi. Ontogenez embrional va postembrional davrlarga bo‘linadi. Embrional davrda organizmning asosiy organ va tizimlari shakllanadi, postembrional davrda esa insonning o‘sishi, jinsiy yetilishi, funksional rivojlanishi va qarish jarayonlari sodir bo‘ladi. Ontogenezni o‘rganish tibbiyot fanlari uchun muhim ahamiyatga ega, chunki ko‘plab kasalliklar va rivojlanish nuqsonlari aynan ontogenez bosqichlarida yuzaga keladi. Shuningdek, ontogenez jarayonini bilish pediatriya, gerontologiya, genetika va profilaktik tibbiyot sohalarida katta amaliy ahamiyatga ega. Mazkur tezisda ontogenezning asosiy bosqichlari, biologik mexanizmlari va tibbiy ahamiyati ilmiy jihatdan yoritiladi. Ushbu mavzu bo‘lajak tibbiyot xodimlari uchun inson organizmining rivojlanish qonuniyatlarini chuqur tushunishga yordam beradi.