EKSPERIMENTAL GIDROKIMYOVIY OMIL TA’SIRIDA MOYAK ORTIG’I BO‘LIMLARINING QIYOSIY MORFOMETRIK XUSUSIYATLARI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur maqolada eksperimental gidrokimyoviy omil ta’sirida epididimisning caput, corpus va cauda bo‘limlarida kuzatiladigan morfometrik o‘zgarishlar qiyosiy jihatdan o‘rganildi. Tadqiqot davomida chiqaruvchi naychalar diametri, epiteliy balandligi, naychalar bo‘shlig‘i kengligi, interstitsial to‘qima ulushi hamda spermatozoidlar bilan to‘lish darajasi morfometrik usullar yordamida baholandi. Gidrokimyoviy yuklama fonida barcha bo‘limlarda strukturaviy qayta qurilishlar kuzatildi, biroq ularning darajasi turlicha bo‘lib, eng sezgir o‘zgarishlar caput va cauda qismlarida aniqlangan. Olingan natijalar epididimis bo‘limlarining morfofunksional ixtisoslashuvi gidrokimyoviy omillarga nisbatan turli reaktivlikka ega ekanligini ko‘rsatadi.