BOSHLANGICH TA’LIMNING ZAMONAVIY TENDENSIYALARI: TA’LIM VA TARBIYA JARAYONIDA DIDAKTIK VOSITALARDAN FOYDALANISHNING DOLZARB VAZIFALARI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur ishda boshlang‘ich ta’lim tizimidagi zamonaviy tendensiyalar va ta’lim-tarbiya jarayonida didaktik vositalardan foydalanishning dolzarb masalalari yoritilgan. Boshlang‘ich sinf o‘quvchilari uchun samarali o‘qitish jarayonini tashkil etishda interaktiv metodlar, axborot-kommunikatsiya texnologiyalari, elektron darsliklar va ko‘rgazmali qurollarning ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqotda didaktik vositalarning o‘quvchilarning bilim, ko‘nikma va malakalarini shakllantirishdagi roli, ularning mustaqil fikrlash, ijodkorlik va faolligini oshirishdagi o‘rni ochib berilgan. Shuningdek, zamonaviy pedagogik yondashuvlar asosida ta’lim va tarbiya jarayonini uyg‘unlashtirishning muhim jihatlari ko‘rsatib o‘tilgan. Ishning dolzarbligi shundaki, bugungi kunda boshlang‘ich ta’limda o‘qituvchining asosiy vazifasi – darsni faqat bilim beruvchi emas, balki o‘quvchini fikrlashga, izlanishga va ijod qilishga undovchi jarayonga aylantirishdir. Buning uchun esa didaktik vositalardan samarali, maqsadga muvofiq foydalanish muhim ahamiyat kasb etadi.