IJTIMOIY DINIY QARASHLAR VA DINIY ETIQODLARNING JAMIYAT MADANIYATI SHAKLLANISHIDAGI ROLI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Qadimgi jamiyatlarda diniy etiqodlar nafaqat shaxsiy ruhiy hayotga, balki qabilaviy va ijtimoiy tuzilishga ham ta’sir qilgan. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, diniy marosimlar va ibodatlar jamiyatda ijtimoiy hamkorlik va guruh ichidagi nizolarni tartibga soluvchi mexanizm sifatida xizmat qilgan. Misol uchun, paleolit davrida topilgan arxeologik yodgorliklar, toshlar va suyaklardan yasalgan ibodat ob’ektlari, qadimgi odamlarning ijtimoiy munosabatlarida diniy tartibni mustahkamlashga qaratilganini ko‘rsatadi.