FARG‘ONA VODIYSI QORAQALPOQLARI MADANIYATI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2025)
Ushbu maqolada Farg‘ona vodiysida istiqomat qilgan qoraqalpoqlar madaniy hayotining shakllanishi, rivojlanish jarayoni va o‘ziga xos xususiyatlari tahlil etiladi. Qoraqalpoqlarning Farg‘onaga ko‘chib kelish jarayoni, ularning an’analari, og‘zaki ijodi, urf-odatlari, kiyim-kechaklari, hunarmandchiligi hamda musiqiy merosi mahalliy madaniy muhit bilan uyg‘unlashgan holda shakllangani ilmiy asoslarda yoritiladi. Shuningdek, qoraqalpoqlar va Farg‘ona vodiysi xalqlari o‘rtasidagi etnomadaniy aloqalar, qo‘shnichilik munosabatlari, marosimlar tizimi hamda turmush tarzida kuzatiladigan umumiylik va farqlar chuqur o‘rganiladi. Maqola Farg‘ona vodiysi madaniy xilma-xilligini kengroq anglash va qoraqalpoqlarning mintaqaviy etnik ko‘rinishlari bo‘yicha ilmiy xulosalar chiqarishga xizmat qiladi. Tadqiqot tarixiy manbalar, etnografik kuzatuvlar va zamonaviy ilmiy qarashlarga asoslanadi.