FARG‘ONA VODIYSI TARIXI ZAMONAVIY ILMIY TADQIQOTLARDA (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2025)
Farg‘ona vodiysi Markaziy Osiyoning eng qadimiy, madaniy va iqtisodiy jihatdan rivojlangan mintaqalaridan biri bo‘lib, u bugungi kunda ham o‘zining tabiiy sharoiti, ijtimoiy tarkibi hamda tarixiy jarayonlari bilan tadqiqotchilarning e’tibor markazida turibdi. Vodiyning tarixini o‘rganish, qadimiy manbalar, arxeologik topilmalar, yozma yodgorliklar va zamonaviy tadqiqotlar asosida olib borilmoqda. So‘nggi yillarda bu hudud bo‘yicha olib borilayotgan ilmiy izlanishlar yangi dalillarni yuzaga chiqarmoqda, xususan, qadimgi shaharlar tarixi, toponimika, ijtimoiy-madaniy jarayonlar, ekologik muammolar va hududiy rivojlanish omillari chuqurroq tahlil qilinmoqda.