QURILISH ASHYOLARINING ASOSIY XOSSALARI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2025)
Ushbu tezisda qurilish inshootlarini barpo etishda keng qo‘llaniladigan qurilish ashyolarining asosiy xillari, tarkibi va xossalari atroflicha tahlil qilingan. Xususan, tabiiy tosh ashyolari, mineral bog‘lovchilar, betonlar, metall va yog‘och materiallar kabi asosiy guruhlarning mikro- va makrotuzilishi, fizik-mexanik xususiyatlari, shu jumladan mustahkamlik, zichlik, issiqlik o‘tkazuvchanlik, suvga chidamlilik va korroziyaga barqarorlik kabi xossalari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot qurilish sohasida zamonaviy va samarali materiallardan foydalanishning ahamiyatini hamda ularning inson hayotidagi va atrof-muhit barqarorligini ta'minlashdagi rolini chuqurroq anglashga qaratilgan.