(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Mazkur maqolada ta’lim jarayonining asosiy turlari hamda uni tashkil etish shakllari haqida ﬁkr yuritiladi. Ta’lim turlari — umumiy, kasbiy, maxsus, uzluksiz, masofaviy kabi yo‘nalishlarni o‘z ichiga oladi. Har bir ta’lim turi o‘quvchilarning bilim, ko‘nikma va malakalarini shakllantirishda muhim ahamiyat kasb etadi. Shuningdek, ta’limni tashkil etish shakllari – dars, seminar, laboratoriya mashg‘uloti, amaliy ish, ekskursiya, mustaqil ta’lim va masofaviy o‘qitish kabi ko‘rinishlarda amalga oshiriladi. Ushbu shakllar o‘quvchilarning faolligini oshirish, o‘zlashtirish samaradorligini ta’minlash hamda shaxsiy rivojlanishiga yordam beradi. Maqola ta’lim tizimini takomillashtirish va o‘qitish jarayonini samarali tashkil etish uchun muhim nazariy va amaliy ahamiyatga ega. Shuningdek, ta’limni tashkil etish shakllari o‘quv jarayonini samarali yo‘lga qo‘yishda muhim omil hisoblanadi. Mavzu doirasida ta’lim turlarining zamonaviy tendensiyalari, innovatsion pedagogik texnologiyalar asosida o‘qitishni tashkil etish yo‘llari, interfaol metodlar va raqamli ta’lim imkoniyatlari ham tahlil etiladi. Shu bilan birga, ta’limni tashkil etish shakllarini tanlashda didaktik tamoyillar, pedagogik maqsadlar hamda o‘quvchilarning individual xususiyatlarini hisobga olish zarurligi ko‘rsatib o‘tiladi. Umuman olganda, ushbu maqola ta’lim tizimini takomillashtirish, o‘qitish jarayonining samaradorligini oshirish va o‘quvchilarda mustaqil ﬁkrlash, amaliy ko‘nikmalarni shakllantirishda muhim nazariy va amaliy ahamiyatga ega.