(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqolada maktabgacha yoshdagi bolalarni san’at, musiqa va ijodiy faoliyat orqali estetik jihatdan tarbiyalashning nazariy va amaliy asoslari yoritilgan. Bolalarning badiiy didini shakllantirish, go‘zallikni his etish va estetik qadriyatlarga hurmat bilan munosabatda bo‘lish ko‘nikmalarini rivojlantirishda san’at va musiqa mashg‘ulotlarining o‘rni tahlil qilinadi. Shuningdek, ijodiy faoliyat bolalarning hissiy olamini boyitish, ularning mustaqil fikrlashi va tasavvurini kengaytirishda muhim vosita sifatida ko‘rib chiqiladi. Maqolada pedagogik tajriba va zamonaviy metodlardan foydalanish orqali estetik tarbiyani samarali tashkil etish yo‘llari taklif etilgan. В статье рассматриваются теоретические и практические основы эстетического воспитания детей дошкольного возраста посредством изобразительного искусства, музыки и творческой деятельности. Анализируется роль занятий изобразительным искусством и музыкой в формировании художественного вкуса детей, развитии навыков чувства прекрасного и уважения к эстетическим ценностям. Творческая деятельность рассматривается как важный инструмент обогащения эмоционального мира детей, развития их самостоятельного мышления и воображения. В статье предлагаются пути эффективной организации эстетического воспитания с использованием педагогического опыта и современных методов. This article discusses the theoretical and practical foundations of aesthetic education of preschool children through art, music, and creative activities. The role of art and music classes in the formation of children’s artistic taste, the development of skills to feel beauty, and respect aesthetic values is analyzed. Creative activities are also considered as an important tool for enriching the emotional world of children, expanding their independent thinking and imagination. The article suggests ways to effectively organize aesthetic education using pedagogical experience and modern methods.