(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Maktabgacha ta’lim tashkilotlarida bolalarga musiqa asboblarida chalishni, raqsga tushushni, musiqa tinglashni o‘rgatishdan oldin bolalarni baland tovushlarni farqlashni dubl, jiringlash, nog‘ora va trubkaning tovushlarni tanib, farqlashni o‘rgatish zarur. Sababi, bolalar bu asboblarni nima ekanligini, qandayligini, ovozlari qandayligini, ovozlarining farqlarini bilmasdan turib musiqa asboblarini o‘rganolmidila. Ba’zilarda musiqa asboblarini o‘rganish maktabgacha yoshdagi bolalarga nima uchun kerak degan savol tug‘ulishi mumkin.Ushbu maqolada shu haqda gap boradi. Перед тем как обучать дошкольников игре на музыкальных инструментах, танцам или слушанию музыки в дошкольных образовательных организациях, необходимо сначала научить их различать громкие звуки, распознавать и отличать звуки бубна, колокольчика, барабана и трубы. Причина в том, что дети не смогут изучать музыкальные инструменты, не понимая, что это за инструменты, как они выглядят, какие звуки издают и чем их звучание отличается друг от друга. У некоторых может возникнуть вопрос, зачем дошкольникам нужно изучение музыкальных инструментов. В данной статье рассматривается этот вопрос. Before teaching preschool children to play musical instruments, dance, or listen to music in educational institutions, it is necessary to first teach them to distinguish loud sounds, recognize and differentiate the sounds of drums, bells, tambourines, and trumpets. The reason is that children cannot learn musical instruments without understanding what these instruments are, what they look like, what their sounds are like, and how their sounds differ from one another. Some may wonder why learning musical instruments is important for preschool-aged children. This article discusses that topic.