(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqolada maktabgacha yoshdagi bolalarda ma’naviy-ma’rifiy qiyofani shakllantirish jarayonida tarbiyachining o‘rni, vazifalari va pedagogik yondashuvlari yoritilgan. Maqolada bolalarning axloqiy fazilatlari, milliy qadriyatlarga hurmat, ijtimoiy faollik va madaniy ongni rivojlantirishda tarbiyachi shaxsining namuna sifatidagi ta’siri tahlil qilinadi. Maqola tarbiyachilarning kasbiy kompetensiyasini oshirish, ta’lim-tarbiya jarayonida ma’naviy qadriyatlarni integratsiyalash va bolalarda to‘g‘ri dunyoqarashni shakllantirishga doir amaliy tavsiyalarni o‘z ichiga oladi. В статье рассматриваются роль, задачи и педагогические подходы воспитателя в процессе формирования духовно-нравственного облика детей дошкольного возраста. Анализируется влияние воспитателя как образца для подражания на развитие у детей нравственных качеств, уважения к национальным ценностям, социальной активности и культурного самосознания. В статье даны практические рекомендации по повышению профессиональной компетентности воспитателей, интеграции духовных ценностей в образовательный процесс и формированию у детей правильного мировоззрения. This article discusses the role, tasks and pedagogical approaches of the educator in the process of forming a spiritual and educational image in preschool children. The article analyzes the influence of the educator as a role model in the development of children’s moral qualities, respect for national values, social activity and cultural awareness. The article contains practical recommendations on improving the professional competence of educators, integrating spiritual values in the educational process and forming the right worldview in children.