(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqolada bolalarda eshituv qobiliyati (slux) va ovoz rivojlanishining o‘ziga xos nutq o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik, ovoz apparatining rivojlanish jarayonlari xususiyatlari yoritilgan. Bola eshituv tizimining shakllanish bosqichlari, eshituv va ilmiy asosda tahlil qilinadi. Shuningdek, eshituv va ovozni rivojlantirishda qo‘llaniladigan pedagogik metodlar — tovushlarni farqlash mashqlari, qo‘shiqlar va o‘yin texnologiyalari haqida amaliy tavsiyalar berilgan. Maqolada bolalarda eshituv buzilishlarining oldini olish va to‘g‘ri rivojlantirish yo‘llari ham yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, erta yoshdan eshituv va ovoz faoliyatini rivojlantirish bolaning nutq, tafakkur va ijtimoiy moslashuv jarayonlariga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi.¹