(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqolada maktabgacha ta’lim jarayonida san’at, musiqa va ijodiy faoliyatning bolalar estetik tarbiyasini shakllantirishdagi o’rni tahlil qilinadi. San’atning turli ko’rinishlari orqali bolalarning his-tuyg’ulari, tasavvuri, badiiy didi va ijodkorlik qobilyatlari rivojlanishi ilmiy-nazariy asoslarda yoritiladi. Musiqa va tasviriy ijod bolalarning nafosatni anglash, o’zini ifoda etish, atrof muhitni estetik idrok qilish kabi ko’nikmalarni kuchaytirishi ta’kidlanadi. Estetik tarbiya faqat dars jarayonida emas, balki bolaga yaratilgan umumiy madaniy-muhit, pedagogning badiiy didi va ta’lim tashkilotidagi ijodiy atmosfera orqali ham samarali shakllanadi. Ijodiy mashg’ulotlarda erkinlik mustaqil g’oya ilgari surish, hayoliy tasvir yaratish imkoniyatini berish bolalarning nafaqat estetik balki psixologik va ijtimoiy rivojiga ham ijobiy ta’sir ko’rsatadi.