(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqolada bolaning nutq rivojlanish jarayoni, uning bosqichlari va bu jarayonga ta’sir etuvchi omillar yoritilgan. Nutqning shakllanishi insonning jismoniy va aqliy rivojlanishi bilan chambarchas bog‘liqligi, shuningdek, to‘g‘ri nutq muhiti va ta’lim-tarbiya jarayonining muhim roli ilmiy asosda bayon etiladi. G.L. Rozengrad-Pupko hamda A.N. Leontev kabi olimlarning nazariyalariga tayanib, bola nutqining tayyorgarlik, bog‘chagacha, maktabgacha va maktab davrlaridagi rivojlanish xususiyatlari ketma-ketlikda tahlil qilinadi. Maqolada, shuningdek, bolaning fiziologik dislaliya holatlari, fonematik idrokning shakllanishi va nutq kamchiliklarini erta aniqlashning ahamiyati haqida so‘z yuritiladi.