(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqolada maktabgacha ta’lim tashkilotlarida bolalarni atrof-muhitni asrab-avaylash, tabiatga g‘amxo‘rlik bilan munosabatda bo‘lishga o‘rgatishning mazmuni va metodik asoslari yoritilgan. Tadqiqotda bolalarda ekologik ong, ekologik madaniyat hamda tabiatga mehr tuyg‘usini shakllantirishning samarali yo‘llari tahlil qilingan. Shuningdek, maktabgacha ta’lim muassasalarida ekologik tarbiya jarayonida o‘yin, kuzatish, tajriba o‘tkazish, tabiat burchaklari bilan ishlash, interfaol mashg‘ulotlar kabi metodlardan foydalanishning ahamiyati ko‘rsatib o‘tilgan. Maqolada pedagogning ekologik tarbiya jarayonidagi yetakchi roli, bolalarning kundalik faoliyatida ekologik qadriyatlarni singdirish usullari hamda oila va jamiyat bilan hamkorlikdagi ishlarning natijadorligi tahlil etilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, bolalarda tabiatga mehr-muhabbat va g‘amxo‘rlik tuyg‘ularini shakllantirish ularning shaxsiy mas’uliyat hissini, ijtimoiy faolligini va insoniy qadriyatlarini rivojlantiradi.