(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek tilidagi somatik frazeologizmlarning kognitiv asoslari va ularning inson konseptual tizimidagi o‘rni tahlil qilingan. Tadqiqotda antropotsentrik yondashuv nuqtayi nazaridan til, tafakkur va madaniyat o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik yoritilgan. Somatik frazeologizmlar insonning jismoniy tajribasi, hissiy kechinmalari va ijtimoiy qadriyatlarini ifodalovchi antropokognitiv birliklar sifatida o‘rganilgan. Ularning semantik va konseptual tuzilmasi, shuningdek, konseptual metafora va lingvomadaniy mexanizmlar orqali yangi ma’no qatlamlarini hosil qilish xususiyati izohlangan. Maqola natijalariga ko‘ra, somatik frazeologizmlar o‘zbek tili konseptosferasining markaziy yadrosini tashkil etib, milliy tafakkur va madaniyatning uzviy birligini namoyon etadi