(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Mazkur maqolada sinxron tarjima jarayonining psixolingvistik va kognitiv asoslari tahlil qilingan. Sinxron tarjimonning nutqni qabul qilish, qayta ishlash va real vaqt rejimida maqsad tilida ishlab chiqarish jarayonlari ko‘rib chiqiladi. Ishchi xotira, antisipatsiya, selektiv e’tibor va ko‘p vazifalilik kabi kognitiv mexanizmlarning roli yoritilgan. Tadqiqot natijalari sinxron tarjima yuqori darajadagi til kompetensiyasi, tezkor fikrlash va psixologik tayyorgarlikni talab etishini ko‘rsatadi