(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Mazkur maqolada kompyuter lingvistikasi texnologiyalaridan foydalanib mavzulashtirilgan lug‘at tuzishning metodik asoslari yoritiladi. Tadqiqotning maqsadi — lingvistik korpuslar, avtomatik matn tahlil vositalari va statistik hisoblash metodlari yordamida aniq mavzuga oid leksik birliklarni tizimli ravishda ajratish, ularning semantik, funksional va frekventlik xususiyatlarini aniqlashdir. Ishda Sketch Engine, AntConc kabi korpus platformalaridan foydalanish, shuningdek, kollokatsiyalarni avtomatik aniqlash, semantik guruhlarga ajratish, lug‘at birligining kontekstual o‘ziga xosliklarini belgilash kabi amaliy bosqichlar ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, mavzulashtirilgan lug‘atlar yaratishda raqamli leksikografiyaning imkoniyatlari, sun’iy intellekt asosidagi usullar, hamda ularning o‘qitish, tarjima, terminologiya va ilmiy tadqiqotlarda qo‘llanilishi tahlil qilinadi. Natijada zamonaviy kompyuter lingvistikasi asosidagi lug‘at tuzish jarayonining afzalliklari va metodik tamoyillari asoslab beriladi