(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Texnik tarjima jarayonida terminologiyani to‘g‘ri va izchil tarjima qilish matnning umumiy mazmunini aniqlashda hal qiluvchi ahamiyatga ega. Ingliz va o‘zbek texnik matnlarida ko‘plab terminlar bir nechta ma’noga ega, ko‘p hollarda tilning ichki lingvistik tizimi, soha bo‘yicha standartlar va ilmiy anʼanalar termin tanlashga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Ushbu maqola texnik terminlarni ikki yo‘nalishda – ingliz → o‘zbek va o‘zbek → ingliz tarjimasida uchraydigan qiyinchiliklarni real misollar, dalillar, hujjatlar va xalqaro standartlar asosida tahlil qiladi. Shuningdek, maqolada terminologik nomuvofiqliklarning sabablari va ularni bartaraf etishning ilmiy asoslangan yechimlari taklif etiladi