(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqolada tranzitivlik va terminativlik ma’nolarining fe’l kombinatorikasiga ta’siri hamda ularning ingliz va o‘zbek tillaridagi kontekstual voqealanishi tadqiq etiladi. Tranzitivlik fe’lning to‘g‘ridan-to‘g‘ri obyekt bilan bog‘lanish qobiliyatini bildirsa, terminativlik harakatning yakunlanish darajasi yoki chegaralanganligini belgilaydi. Ingliz va o‘zbek tillaridagi fe’l-konstruktsiyalarning taqqoslovchi tahlili orqali semantik rol, sintaktik tuzilma hamda kontekstual ma’no o‘zgarishlari yoritiladi. Tadqiqot natijalari mazkur kategoriyalarning fe’l kombinatorikasida muhim grammatik- semantik omil ekanini ko‘rsatadi