(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Zargarlik buyumlari insoniyat madaniy merosining ajralmas qismi bo‘lib, ular nafaqat bezak, balki xalqning estetik qarashlari, urf-odatlari va tarixiy qadriyatlarini ham o‘zida mujassam etadi. Har bir xalq zargarlik buyumlarini o‘z tili, madaniyati va dunyoqarashiga mos ravishda ataydi. Shu bois,mazkur maqolada zargarlik buyumlarining nomlarini O’zbek, turk va Ingliz yillarida nomlashi, zargarlik buyumlari nomlarini qiyosiy o‘rganishni ko’rib chiqamiz. Mazkur tadqiqotda zargarlik buyumlaring o‘xshash va farqli jihatlari, semantik va etimologik xususiyatlari o‘rganiladi. Ushbu qiyosiy tahlil turkiy va g‘arb tillari o‘rtasidagi leksik aloqalarni yoritishga, shuningdek, milliy madaniyatlar o‘rtasidagi umumiylik va o‘ziga xosliklarni aniqlashga xizmat qiladi