(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqolada Honoré de Balzakning “Gobsek” qissasi asosida boylik va insoniylik o‘rtasidagi murakkab munosabatlar tahlil qilinadi. Asarda kapitalistik jamiyat sharoitida pulning ustuvor kuchga aylanishi, uning inson ruhiyati va axloqiy mezonlariga ko‘rsatadigan salbiy ta’siri badiiy vositalar orqali yoritiladi. Gobsek, Anastazi de Resto va Dervil obrazlari orqali boylikning foydaparastlik, isrofgarchilik va axloqiy muvozanatni saqlash kabi qarama-qarshi qirralari ochib beriladi. Tadqiqot Balzak realizmining ijtimoiy-tanqidiy mohiyatini hamda asarda ko‘tarilgan masalalarning bugungi kun uchun dolzarbligini asoslashga qaratilgan