(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu ilmiy ish XX asr nemis adabiyotining yirik vakili Franz Kafkaning “Evrilish” asarida insonning jamiyatdan begonalashuvi, ruhiy izolyatsiyasi va shaxsiy erkinlik masalalarini tahlil qiladi. Tadqiqotda Gregor Zamza obrazi orqali zamonaviy insonning ijtimoiy bosim, ma’naviy charchoq va o‘zligini yo‘qotish jarayoni falsafiy nuqtai nazardan o‘rganiladi. Asarda ekzistensializm g‘oyalari, ramziylik va absurdlilik unsurlari badiiy shaklda ifodalangan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, “Evrilish” inson ruhiyatining murakkabligi va zamonaviy hayotdagi begonalik holatini chuqur falsafiy ma’noda ochib beruvchi asar sifatida o‘z ahamiyatini yo‘qotmagan