(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqola o‘zbek va ingliz tillaridagi hayvonlar bilan bog‘liq maqollarning tarjima jarayonini qiyosiy tahlil qilishga bag’ishlangan. Maqollar til va madaniyatning ajralmas qismi bo’lib, ko’pincha muayyan xalqning dunyoqarashi, turmush tarzi va urf-odatlarini aks ettiradi. Hayvonlar obrazi ko’plab tillarda keng tarqalgan bo’lib, ularning o’ziga xos xususiyatlari ko’pincha metaforik ma’nolarda ishlatiladi. Shu sababli, hayvonlar bilan bog’liq maqollarni boshqa tillarga tarjima qilishda lingvistik va madaniy qiyinchiliklar yuzaga keladi. Maqolaning asosiy maqsadi o’zbek va ingliz tillaridagi mazkur maqollarning tarjima variantlarini aniqlash va ularni lingvistik hamda madaniy jihatdan tahlil qilishdan iborat