(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Mazkur maqolada eshitishida yoki ko‘rishida nuqsoni bo‘lgan bolalar bilan ishlashda psixologik yondashuvlarning nazariy va amaliy asoslari yoritilgan. Inklyuziv ta’lim sharoitida bunday bolalarning psixik rivojlanish xususiyatlari, o‘qish, idrok etish, muloqot va ijtimoiy moslashuv jarayonidagi psixologik muammolar tahlil qilingan. Maqolada psixologik yordamning asosiy yo‘nalishlari — emotsional qo‘llab-quvvatlash, kommunikativ kompetensiyani rivojlantirish, ota-ona bilan hamkorlik, shaxsiy yondashuv va inklyuziv muhitni shakllantirish tamoyillari asoslab berilgan. Tadqiqotda xalqaro tajribalar (Marschark, Edwards, Dodds, Dale) asosida O‘zbekiston ta’lim tizimi uchun moslashtirilgan metodik tavsiyalar ishlab chiqilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, psixologik qo‘llab-quvvatlash maxsus ehtiyojga ega bolalarda o‘ziga ishonchni oshiradi, o‘quv motivatsiyasini kuchaytiradi va ijtimoiy integratsiyani yaxshilaydi.