(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqolada maktab taʻlimi jarayonida qum terapiyasi usullarining pedagogik-psixologik ahamiyati va samaradorligi tahlil qilingan. Qum bilan ishlashning taktil-kinetik xususiyatlari, oʻquvchilarning emotsional holatini tartibga solish, stress va xavotirni kamaytirish, ijodiy fikrlash va muloqot koʻnikmalarini rivojlantirishdagi roli ochib berilgan. Tadqiqot natijalari qum terapiyasining inklyuziv taʻlim sharoitida, moslashuv qiyinchiliklarini bartaraf etishda va oʻquv faoliyati samaradorligini oshirishda amaliy vosita sifatida qoʻllanilishi mumkinligini koʻrsatadi. В данной статье анализируется педагогическая и психологическая значимость методов песочной терапии в процессе школьного образования. Раскрывается роль тактильно-кинестетических особенностей работы с песком в регуляции эмоционального состояния учащихся, снижении стресса и тревожности, развитии творческого мышления и коммуникативных навыков. Результаты исследования показывают возможность применения песочной терапии в условиях инклюзивного образования, при преодолении трудностей адаптации и повышении эффективности учебной деятельности. This article analyzes the pedagogical and psychological significance of sand therapy methods in school education. The role of tactile-kinesthetic features of working with sand in regulating students’ emotional states, reducing stress and anxiety, and developing creative thinking and communication skills is revealed. Research results demonstrate the applicability of sand therapy in inclusive education settings, in overcoming adaptation difficulties, and in improving learning effectiveness.