(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Mazkur maqolada o‘quvchi yoshlarda tadbirkorlik va iqtisodiy kompetensiyalarni shakllantirishning nazariy asoslari hamda ularni amaliyotda qo‘llash yo‘llari tahlil qilinadi. Bugungi globallashuv davrida iqtisodiy tafakkur, innovatsion g‘oya va tashabbuskorlikni rivojlantirish ta’lim tizimining ustuvor vazifalaridan biri sifatida e’tirof etilmoqda. Shu bois maqolada o‘quvchilarda iqtisodiy savodxonlik, moliyaviy mas’uliyat, biznes rejalashtirish ko‘nikmalari va ijodiy fikrlashni rivojlantirishga xizmat qiluvchi pedagogik yondashuvlar, zamonaviy ta’lim texnologiyalari hamda integrativ o‘qitish metodlari yoritilgan. Shuningdek, muallif ta’lim muassasalarida tadbirkorlikka oid loyihaviy o‘qitish, amaliy mashg‘ulotlar va startap tashabbuslarini qo‘llashning samarali jihatlarini tahlil etadi. Tadqiqot natijalari o‘quvchi yoshlarni iqtisodiy mustaqillikka, mehnatsevarlikka va innovatsion tafakkurga yo‘naltirishda muhim ahamiyat kasb etadi. This article analyzes the theoretical foundations of the formation of entrepreneurial and economic competencies in young students and ways to apply them in practice. In today’s era of globalization, the development of economic thinking, innovative ideas and initiative is recognized as one of the priority tasks of the education system. Therefore, the article highlights pedagogical approaches, modern educational technologies and integrative teaching methods that serve to develop economic literacy, financial responsibility, business planning skills and creative thinking in students. The author also analyzes the effective aspects of using project-based learning, practical training and startup initiatives in educational institutions. The results of the study are of great importance in guiding young students towards economic independence, hard work and innovative thinking.