(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
mazkur maqolada xalqaro baholash dasturlari (PISA, TIMSS, PIRLS kabi) doirasida milliy qadriyatlarni o‘quv jarayoniga integratsiya qilish masalasi tahlil etiladi. Yunoniston va O‘zbekiston ta’lim tizimlari misolida milliylik, madaniy meros va umuminsoniy qadriyatlarning uyg‘unlashuvi, o‘quvchilarda milliy o‘zlikni anglash, ma’naviy tarbiya va global raqobatbardoshlikni shakllantirish yo‘llari yoritiladi. Maqolada Yunon madaniy merosi — falsafa, san’at va demokratiya qadriyatlari bilan O‘zbekistonning ma’naviy boyligi — milliy an’analar, oila qadriyatlari va diniy-ma’rifiy meros o‘rtasidagi o‘xshashliklar hamda farqlar pedagogik tahlil asosida ochib beriladi. Xalqaro baholash dasturlari mezonlarini milliy ta’lim mazmuniga uyg‘unlashtirish orqali shaxsni har tomonlama rivojlantirish, milliy g‘urur va xalqaro tafakkurni uyg‘un shakllantirishning samarali yo‘llari ko‘rsatib o‘tilgan. В этом производственном процессе анализируется сила интеграции национальных материалов на основе программ (таких как PISA, PIRLS). На примере систем образовательного наследия Греции и Узбекистана освещаются пути гармонизации национальных, культурных и общечеловеческих ценностей, осознания национальной идентичности у учащихся, духовного воспитания и глобальной толерантности. В статье раскрываются специфические сходства и различия между греческим культурным наследием - ценностями философии, искусства и демократии и духовным богатством Узбекистана - национальными традициями, семейными ценностями и религиозно-просветительским наследием - на основе педагогического анализа. Всестороннее развитие личности, гармонизация национальной гордости и интернационального мышления посредством интеграции международных производственных программ в образование.