(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Ta‘lim-tarbiya jarayonida o‘quvchilarda ekologik tafakkurni shakllantirish bugungi kunda hayotiy zaruratga aylangan. Ekologik tafakkur nafaqat tabiatni tushunish, balki uni asrab-avaylashga bo‘lgan mas‘uliyatni ham o‘z ichiga oladi. Ushbu maqolada ta’lim-tarbiya jarayonida o‘quvchilarda ekologik tafakkurni shakllantirishning ahamiyati va usullari tahlil qilinadi. Ekologik tafakkur – bu tabiat va atrof-muhitga mas’uliyatli munosabat, muhofaza qilish va barqaror rivojlanish tamoyillarini anglashdan iborat. Ta’lim jarayonida ekologik ongni rivojlantirish orqali yosh avlodda tabiatga hurmat va atrof-muhitni asrashga bo‘lgan ehtiyoj uyg‘otiladi. Maqolada ekologik tarbiya elementlarini darslarda samarali qo‘llash usullari, o‘quvchilarning ekologik bilim va ko‘nikmalarini oshirish yo‘llari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ekologik tafakkurni shakllantirish uchun o‘quv muassasalari, o‘qituvchilar va ota-onalarning hamkorlikdagi roli ta’kidlanadi.