(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqolada pedagogika fanining shakllanishi va rivojlanish bosqichlari yoritilgan. Pedagogik fikrlarning qadimgi sivilizatsiyalar davridan boshlab hozirgi zamon ta’lim tizimigacha bo‘lgan taraqqiyoti tahlil qilinadi. Shuningdek, Sharq va G‘arb mutafakkirlarining ta’lim-tarbiya haqidagi qarashlari, pedagogika fanining mustaqil ilmiy yo‘nalish sifatida shakllanish jarayonlari ham ko‘rib chiqiladi. Maqolada O‘zbekiston mustaqillik davrida pedagogika sohasida amalga oshirilgan islohotlar va zamonaviy pedagogik texnologiyalarning ahamiyati ham alohida o‘rin olgan. Tadqiqot natijasida pedagogika fanining tarixiy ildizlari, uning rivojlanish qonuniyatlari hamda bugungi ta’lim jarayonidagi o‘rni asoslab berilgan. This article highlights the stages of formation and development of the science of pedagogy. It analyzes the evolution of pedagogical thought from ancient civilizations to the modern education system. The views of Eastern and Western thinkers on education and upbringing, as well as the process of pedagogy’s establishment as an independent scientific discipline, are also discussed. The article pays special attention to the educational reforms implemented in Uzbekistan during the period of independence and the importance of modern pedagogical technologies. The study substantiates the historical roots of pedagogical science, its development patterns, and its role in today’s educational process. В данной статье освещены этапы формирования и развития педагогической науки. Анализируется эволюция педагогической мысли от древнейших цивилизаций до современной системы образования. Также рассматриваются взгляды восточных и западных мыслителей на вопросы воспитания и образования, а также процесс становления педагогики как самостоятельного научного направления. В статье особое внимание уделено реформам в сфере педагогики, проведённым в Узбекистане в период независимости, и значению современных педагогических технологий. В результате исследования обоснованы исторические корни педагогической науки, закономерности её развития и роль в современном образовательном процессе.