BOLA ESHITUV QOBILIYATI (SLUX) VA OVOZINI RIVOJLAN TIRISHNING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI (KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqolada Bolaning eshituv qobiliyatini hamda ovozini rivojlantirishning o‘ziga xos xusisiyatlari va uslubiy jihatlari haqida so‘z boradi. Bolalar uchun eshitish qobiliyati (slux) va nutqni rivojlantirishning o'ziga xos xususiyatlari quyidagilardan iborat: eshitish va nutqni birgalikda rivojlantirish, har bir bolaning individual ehtiyojlariga moslashish, hamda muntazam va o'yin usulida mashqlar o'tkazish. Bu jarayonda bolaning shaxsiy xususiyatlarini, qiziqishlarini hisobga olish, atrofdagi muhitdan foydalanish, hamda nutqni va eshitishni rag'batlantiruvchi turli o'yinlar, qo'shiqlar, va hikoyalar bilan shug'ullanish muhim ahamiyat kasb etadi.В данной статье рассматриваются особенности и методические аспекты развития слуховых способностей и голоса ребёнка. К особенностям развития слуха (слуха) и речи у детей относятся: одновременное развитие слуха и речи, адаптация к индивидуальным потребностям каждого ребёнка, а также проведение регулярных упражнений в игровой форме. В этом процессе важно учитывать личные особенности и интересы ребёнка, использовать окружающую среду, а также применять различные игры, песни и рассказы, стимулирующие речь и слух.This article discusses the specific features and methodological aspects of developing a child's hearing ability and voice. The unique characteristics of developing children’s hearing capacity and speech include the combined development of hearing and speech, adaptation to each child’s individual needs, and the use of regular, play-based exercises. In this process, it is important to consider the child’s personal characteristics and interests, make use of the surrounding environment, and engage in various games, songs, and stories that stimulate speech and hearing.