OLIY TALIM JARAYONIDA TALIM STRATEGIYALARIDAN FOYDALANISH MEXANIZMINI TAKOMILLASHTIRISH ASOSLARI (KONFERENSIYA, 2025)
Maqolada oliy talim jarayonida talim strategiyalaridan foydalanish mexanizmini takomillashtirish masalasi ilmiy-nazariy jihatdan organilgan. Tadqiqot doirasida zamonaviy pedagogik strategiyalarning tasnifi, ularning nazariy asoslari hamda amaliy qollanilishi tahlil qilingan. Oliy talim muassasalarida talim strategiyalarini samarali joriy etish uchun pedagogik, psixologik, didaktik va tashkiliy shartlar belgilab berilgan. Maqolada talim strategiyalaridan foydalanish mexanizmining tarkibiy qismlari - maqsad, mazmun, usul, shakl, vosita va baholash komponentlari ortasidagi ozaro bogliqlik ochib berilgan. Tadqiqot 2022-2024 yillar davomida Termiz davlat universiteti va Denov tadbirkorlik va pedagogika instituti bazasida 340 nafar professor-oqituvchi va 1250 nafar talaba ishtirokida olib borilgan. Pedagogik tajriba natijalari eksperimental guruhlarda talim sifati korsatkichlarining 12,5 foizga osganligini, tanqidiy tafakkur darajasining 43,8 foizga oshganligini korsatdi. Tadqiqot natijalariga kora, talim strategiyalaridan foydalanish mexanizmini takomillashtirish uchun professor-oqituvchilarning kasbiy kompetentligini oshirish, zamonaviy oquv-uslubiy taminot yaratish, raqamli texnologiyalardan keng foydalanish va talabalarning faol ishtirokini taminlovchi muhitni tashkil etish zarur ekanligi asoslangan. Maqolada milliy talim ananalari va xorijiy ilgor tajribalarni uygunlashtirishga asoslangan takliflar ishlab chiqilgan.