MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARNI AQLIY RIVOJLANTIRISHNING MOHIYATI (KONFERENSIYA, 2025)
Mazkur maqolada maktabgacha yoshdagi bolalarning aqliy rivojlanish jarayoni, uning mazmuni va mohiyati, shuningdek, ta’lim-tarbiya tizimidagi o‘rni tahlil etilgan. Aqliy rivojlanish bolalarning bilish faoliyatini tashkil etuvchi asosiy psixik jarayonlar — idrok, diqqat, xotira, tafakkur va nutqning shakllanishi bilan chambarchas bog‘liqligi ilmiy jihatdan asoslab berilgan. Tadqiqotda bolalarning intellektual salohiyatini rivojlantirishda o‘yin faoliyati, muloqot, kuzatish hamda pedagogik ta’sir vositalarining ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, tarbiyachi va ota-onalarning hamkorlikdagi faoliyati bolaning aqliy o‘sishini jadallashtiruvchi muhim omil sifatida ko‘rsatib o‘tilgan.