TARJIMA NAZARIYASI: EKSPLISIT–IMPLISIT QARASHLAR, METAFORALAR VA IKKI PARADIGMA O‘RTASIDAGI BOG‘LANISHLAR (KONFERENSIYA, 2025)
Maqolada tarjimonlarning eksplisit (ochiq) va implisit (bilvosita)nazariy qarashlari, tarjimaga doir tarixiy-aforizmatik metaforalar hamda nemisan’anasidagi ikki nufuzli paradigma — Martin Lyuterning “idiomatik moslashtirish”yo‘nalishi va Fridrix Shleyermaxerning “begonalashtirish” (verfremden) strategiyasi— o‘rtasidagi munosabat tahlil qilinadi. Shuningdek, zamonaviy ilmiy va badiiytarjimalarda muqaddima/xotima (translator’s preface/postface) janri “amaliy qarorlaroynasi” sifatida ko‘riladi. Tahlil natijasida tarjima talqinning o‘zi ekanligi, usultanlovi esa matn turi, auditoriya va funksional vazifa mezonlariga bog‘liqligiasoslanadi; nazariya va amaliyotning uzviyligi esa eksplisit bayonlar va implisitrekonstruksiyalarning komplementarligida namoyon bo‘lishi ko‘rsatiladi