SOMATIK FRAZEOLOGIZMLARNING KOGNITIV ASOSLARI VA ULARNING INSON KONSEPTUAL TIZIMIDAGI O‘RNI (KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek tilidagi somatik frazeologizmlarningkognitiv asoslari va ularning inson konseptual tizimidagi o‘rni tahlil qilingan.Tadqiqotda antropotsentrik yondashuv nuqtayi nazaridan til, tafakkur va madaniyato‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik yoritilgan. Somatik frazeologizmlar insonning jismoniytajribasi, hissiy kechinmalari va ijtimoiy qadriyatlarini ifodalovchi antropokognitivbirliklar sifatida o‘rganilgan. Ularning semantik va konseptual tuzilmasi, shuningdek,konseptual metafora va lingvomadaniy mexanizmlar orqali yangi ma’no qatlamlarinihosil qilish xususiyati izohlangan. Maqola natijalariga ko‘ra, somatik frazeologizmlaro‘zbek tili konseptosferasining markaziy yadrosini tashkil etib, milliy tafakkur vamadaniyatning uzviy birligini namoyon etadi