KOMPYUTER LINGVISTIKASI ASOSIDA MAVZULASHTIRILGAN LUG‘AT TUZISHNING METODIK ASOSLAR (KONFERENSIYA, 2025)
Mazkur maqolada kompyuter lingvistikasi texnologiyalaridanfoydalanib mavzulashtirilgan lug‘at tuzishning metodik asoslari yoritiladi.Tadqiqotning maqsadi — lingvistik korpuslar, avtomatik matn tahlil vositalari vastatistik hisoblash metodlari yordamida aniq mavzuga oid leksik birliklarni tizimliravishda ajratish, ularning semantik, funksional va frekventlik xususiyatlarinianiqlashdir. Ishda Sketch Engine, AntConc kabi korpus platformalaridan foydalanish,shuningdek, kollokatsiyalarni avtomatik aniqlash, semantik guruhlarga ajratish, lug‘atbirligining kontekstual o‘ziga xosliklarini belgilash kabi amaliy bosqichlar ko‘ribchiqiladi. Shuningdek, mavzulashtirilgan lug‘atlar yaratishda raqamlileksikografiyaning imkoniyatlari, sun’iy intellekt asosidagi usullar, hamda ularningo‘qitish, tarjima, terminologiya va ilmiy tadqiqotlarda qo‘llanilishi tahlil qilinadi.Natijada zamonaviy kompyuter lingvistikasi asosidagi lug‘at tuzish jarayoniningafzalliklari va metodik tamoyillari asoslab beriladi