ILMIY-TEXNIKA MATNL ARINI MASHINA TARJIMASI YORDAMIDA TARJIMA QILISH (KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqolada ilmiy‑texnika matnlarini mashina tarjimasi orqali tarjima qilish imkoniyatlari va cheklovlari tahlil qilinadi. Matnning terminologiyasi, konteksti va mantiqiy tuzilishi mashina tarjimasida xatolikka olib kelishi mumkinligi ko‘rsatildi. SMT (Statistik Machine Translation) va NMT (Neural Machine Translation) tizimlari solishtirilib, ularning afzallik va kamchiliklari muhokama qilinadi. Shuningdek, DeepL va Google Translate kabi mashina tarjimasi vositalari misolida aniqlik va sifat jihatidan baholash keltiriladi. Tadqiqot insonning post‑redaktsiyasi va mashina bilan hamkorligi zarurligini ta’kidlaydi, hamda kelajakda aralash (hybrid) yondashuvlar orqali samarali tarjima tizimlarini rivojlantirish istiqbollari ko‘rsatiladi