QARG‘ISHLARNING MADANIY KODLARI VA NORMATIV FUNKSIYALARI (KONFERENSIYA, 2026)
Mazkur tezisda qarg‘ishlar lingvistik birlik sifatida emas, balki madaniy, diniyva ijtimoiy munosabatlarni aks ettiruvchi nutq amali sifatida tahlil qilinadi. Tadqiqotingliz, rus va o‘zbek tillaridagi qarg‘ishlarning semantik, pragmatik va normativxususiyatlarini qiyosiy yondashuv asosida o‘rganishga qaratilgan. Qarg‘ishlarmadaniy tabularni buzuvchi hodisa sifatida emas, balki jamiyatda axloqiyme’yorlarni ta’minlash, adolatni tiklash va ijtimoiy ziddiyatlarni verbal tarzda qaytaishlash vositasi sifatida talqin qilinadi. Tahlil natijalari qarg‘ishlarning har bir tiltizimida turlicha ijtimoiy funksiya bajarishini ko‘rsatadi: ingliz tilida - individualnorozilik va nutq erkinligining ifodasi, rus tilida - diniy-siyosiy ziddiyatlarningog‘zaki folklor performansi, o‘zbek tilida esa - axloqiy-normativ nazorat va jamoaviytartibni saqlash mexanizmi sifatida namoyon bo‘ladi.