ИЖТИМОИЙ ЖИҲАТДАН ЧЕКЛАВИ БЎЛГАН ЎҚУВЧИЛАР БИЛАН ОЛИБ БОРИЛАДИГАН ИНКЛЮЗИВ ТАЪЛИМНИНГ ЎЗИГА ХОС ҚОНУН-ҚОИДАЛАРИ ВА ТАМОЙИЛЛАРИ (KONFERENSIYA, 2025)
Ушбу мақолада таълимда ногирон, жисмоний ва ижтимоий жиҳатдан чекланган ўқувчи-ёшлар билан ишлашнинг ўзига хос қонун-қоидалари ва таъмойиларига алоҳида эътибор бериб, унда мактаб биносига  киришда (зинапоялар аравачада юришга мослаштирилмаганлиги сабабли) ноқулайликлар кўзга ташланади. Бундай  ҳолатда инаклюзив таълим хизматлари умумий таълим тизимининг интеграсия қилинган ва инклюзив таълим тизимидги вазифалар маҳаллий таълим органларига жавобгарлик имкониятлар маҳаллий шароитларга мослаштирилиши лозим. Инклюзив таълимнинг вазифалари ва тамойиллари ногирон болаларга ўз ота-оналари билан бирга бўлиш, уларга худди тенгдошлари билан бирга бўлиш каби ўзларига яқин бўлган мактабларда таълим олиш имконини беради. Бу уларнинг шахсий сифатларининг шаклланишида муҳим аҳамиятга эга.