VIRTUAL MULOQOT SHAROITIDA EMPATIYA QOBILIYATINING SUSAYISHI (KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqolada zamonaviy raqamli davrda insonlar o‘rtasidagi empatiya — ya’ni boshqalarning hissiyotlarini tushunish va ularga hamdard bo‘lish qobiliyatining pasayish sabablari tahlil qilinadi. Virtual muloqot sharoitida insonlar o‘rtasidagi hissiy aloqadorlikning susayishi, ijtimoiy izolyatsiya va kommunikatsion sovuqlik muammolari ilmiy asosda yoritilgan.Tadqiqot davomida virtual muloqotning inson psixikasiga, ayniqsa yoshlar orasida hissiy aloqadorlikka ta’siri yoritilgan. Empatiya yetishmovchiligi ijtimoiy munosabatlarda sovuqlik, individualizm va kommunikativ inqirozni keltirib chiqarayotgan omil sifatida baholanadi.This article analyzes the reasons for the decline in empathy between people in the modern digital era - that is, the ability to understand and sympathize with the emotions of others. The problems of weakening emotional connection between people in virtual communication, social isolation and communicative coldness are scientifically highlighted. The study sheds light on the impact of virtual communication on the human psyche, especially on emotional connection among young people. Lack of empathy is considered a factor that causes coldness, individualism and communicative crisis in social relations.В статье анализируются причины снижения эмпатии у людей в современную цифровую эпоху, то есть способности понимать и сочувствовать эмоциям других. Научно освещаются проблемы ослабления эмоциональной связи между людьми в виртуальном общении, социальной изоляции и коммуникативной холодности. Исследование проливает свет на влияние виртуального общения на психику человека, особенно на эмоциональную связь среди молодёжи. Отсутствие эмпатии рассматривается как фактор, приводящий к холодности, индивидуализму и коммуникативному кризису в социальных отношениях.