ABDUQODIR SHAKURIYNING MILLIY MATBUOTNI RIVOJLANTIRISHDAGI ROOLI, “SHAKURIYA MAKTABI” (KONFERENSIYA, 2025)
Abduqodir Shakuriy faoliyati jadidchilik harakatining ma'rifiy ildizlarini ochib beradi. U ta'lim orqali millatni uyg'otish va taraqqiyotga erishishning muhimligini anglagan va zamonaviy ta'lim tizimini yaratishga katta hissa qo'shgan. An'anaviy maktablarda asosan diniy fanlar va murakkab arab grammatikasi o'rgatilgan, o'qitish usullari esa uzoq va samarali bo'lmagan. Shakuriy esa 1899-yilda Samarqandda "Shakuriya" maktabini ochib, "usuli savtiya" nomli fonetik usulni joriy qildi; bunda harflarning tovushi o‘rgatilgan va savod chiqarish jarayoni ancha tezlashgan. Abduqodir Shakuriy o‘zining yangi pedagogik g‘oyalari va amaliyoti bilan O‘zbekistondagi zamonaviy ta’lim tizimining poydevorini yaratgan, uning merosi keyingi avlod jadidlari uchun yo‘nalish bo‘lib xizmat qilgan.