O‘ZBEK MUSIQA ASBOBLARINI O‘RGATISHDA TARBIYAVIY VA ESTETIK TAMOYILLARINI QO‘LLASHNING NAZARIY-METODIK ASOSLARI (KONFERENSIYA, 2025)
Mazkur maqolada o‘zbek musiqa asboblarini o‘rgatishda tarbiyaviy va estetik tamoyillarning nazariy hamda metodik asoslari keng yoritilgan. Tadqiqotda milliy cholg‘ularni o‘qitish jarayonida o‘quvchilarning badiiy didi, estetik ongini rivojlantirish hamda milliy o‘zlikni shakllantirishga xizmat qiluvchi yondashuvlar tahlil qilindi. Shuningdek, To‘xtasin Jalilov ijodi misolida o‘zbek musiqasining estetik va tarbiyaviy imkoniyatlari ochib berildi. Tadqiqotda tizimli, madaniy-tarixiy, estetik va innovatsion yondashuvlar asosida musiqiy ta’limning zamonaviy modeli taklif etildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, milliy va zamonaviy pedagogik metodlarning integratsiyasi musiqiy ta’lim samaradorligini sezilarli darajada oshiradi.This article explores the theoretical and methodological foundations of applying educational and aesthetic principles in teaching Uzbek musical instruments. The study analyzes approaches that foster artistic taste, aesthetic consciousness, and national identity through the teaching of traditional instruments. The creative legacy of To‘xtasin Jalilov is highlighted as a significant example of integrating aesthetic and moral education in Uzbek music. Based on systemic, cultural-historical, aesthetic, and innovative approaches, a modern model of musical education is proposed. The findings reveal that integrating traditional and modern pedagogical methods greatly enhances the effectiveness of music education and contributes to students’ artistic and moral development.В данной статье рассматриваются теоретические и методические основы применения воспитательных и эстетических принципов в обучении игре на узбекских музыкальных инструментах. Исследование направлено на выявление подходов, способствующих развитию художественного вкуса, эстетического восприятия и национального самосознания учащихся. На примере творчества Тухтасина Джалилова раскрыты воспитательные и эстетические возможности узбекской музыки. На основе системного, культурно-исторического, эстетического и инновационного подходов предложена современная модель музыкального образования. Результаты показали, что интеграция национальных и современных педагогических методов значительно повышает эффективность музыкального обучения и способствует формированию эстетического мышления учащихся.