(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2025)
Tezisda hujayra nazariyasining shakllanishi, rivojlanishi va zamonaviy biologiyadagi ahamiyati yoritilgan. Hujayra tirik organizmlarning eng kichik tuzilma va funksional birligi sifatida barcha hayotiy jarayonlarni amalga oshiradi. Ishda prokaryotik va eukaryotik hujayralarning tuzilishi, ularning o‘ziga xos xususiyatlari va organoidlar faoliyati batafsil tahlil qilingan. Tezisda hujayralarning evolyutsiyasi, xususan, prokaryotiklardan eukaryotik hujayralarga o‘tish (endosimbioz nazariyasi) va ko‘p hujayrali hayotning paydo bo‘lishi jarayonlari tushuntiriladi.