(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2025)
Kalamushlarning ingichka ichak shilliq qavati ustida olib borilgan tadqiqotda, 10% yog‘li yuqori kaloriyali dieta qo‘llanilgan guruhda ingichka ichak so‘rg‘ichlari balandligi 35% ga oshgani kuzatildi (nazorat guruhida 417 mkm, tajriba guruhida 563 mkm). Kaloriyaligi yuqori (32% yog‘li) dieta bilan boqilgan kalamushlarda to‘g‘ri ichakda har mm² ga to‘g‘ri keluvchi so‘rish maydonchalarining kamaygani kuzatildi, bu esa ichak bo‘shlig‘ining kengayishiga va semirish rivojlanishiga olib keldi. Standart ovqatlanish (5 hafta davomida 14% yog‘li dieta) esa to‘g‘ri ichak shilliq qavati epiteliysida yallig‘lanish belgilari rivojlanayotganini ko‘rsatdi.