(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2025)
Alisher Navoiyning “Xamsa”asari tarkibiga kiruvchi “Sab’ai sayyor” dostonida ranglar tizimi, ularning ramziy-falsafiy mohiyati va syujet kompozitsiyasidagi o‘rni ilmiy tahlil qilinganda judayam ran-barangdir.Dostonning yetti rangga asoslangan strukturasida ranglar kosmik-ramziy ma’no kasb etib, Shoh Bahrom Go‘rning ma’naviy va axloqiy kamolot bosqichlarini ifodalaydi. Tadqiqot shuni ko‘rsatadiki, Navoiy ranglarni syujetni tartibga soluvchi vosita sifatida qo‘llab, qahramon evolyutsiyasini bosqichma-bosqich ochib boradi va ideal hukmdor modelini badiiy-falsafiy asos bilan boyitadi.