(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2025)
Sharq adabiy tafakkuri tarixida tasavvuf falsafasi badiiy adabiyot bilan chambarchas bog‘liq holda rivojlangan bo‘lib, uning eng yorqin namunalari orasida Alisher Navoiyning “Lison ut-tayr” dostoni alohida o‘rin tutadi. Ushbu asar Fariduddin Attorning “Mantiq ut-tayr” asari bilan mushtarak mavzuda yaratilgan bo‘lsa-da, Navoiy unda o‘zining mustaqil badiiy-falsafiy qarashlarini mujassamlashtiradi. Dostonning asosiy kompozitsion negizi — qushlarning afsonaviy shoh Simurg‘ni izlab ketishi — tasavvufdagi solikning Haqqa eltuvchi ruhiy sayohatining badiiy modeli sifatida talqin qilinadi.