(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2025)
Иш билан бандлик иқтисодий категория ва ижтимоий ҳодиса сифатида ўзининг синфий ҳамда тарихий табиатига эга бўлиб, инсоният тараққиётининг барча даврларида ва турли иқтисодий тизимларда мавжуд бўлиб келган. Фақат вақт ўтиши билан бандликнинг намоён бўлиш шакллари ва амал қилиш моделлари ўзгариб, янги шароитларга мослашиб борган. Классик иқтисод мактаби вакиллари А. Смит, Д. Рикардо, Ж.-Б. Сэй, шунингдек К. Маркс, А. Маршалл, Ж. М. Кейнс, М. Фридман, П. Самуэльсон каби олимлар бандлик ва ишсизлик муаммоларини турлича талқин этганлар, натижада бандликка оид қатор назарий ёндашувлар - классик, неоклассик, марксистик, кейнсчилик, неокейнсчилик, монетаристик, неоклассик синтез ва замонавий неоклассик ёндашувлар шаклланган.